RECHT VAN DE WERKPLEK - 19.06.2007

Opleiden binnen het bedrijf: hoe werkt dat?

Het klinkt ideaal: een jongere in dienst nemen en hem tegelijkertijd een opleiding op uw vakgebied laten volgen. Mooi, nu personeel moeilijk te vinden is. Maar wat als hij zijn diploma niet haalt? Of als hij gewoon niet bevalt?

Leren en werken tegelijk

4 dagen werken en 1 dag naar school. Het ‘werkend leren’ van jongeren (de beroepsbegeleidende leerweg, kortweg BBL) staat steeds meer in de belangstelling bij bedrijven. Niet alleen omdat de overheid dit propageert, maar ook omdat werkgevers steeds moeilijker aan vakbekwaam personeel kunnen komen. Zelf opleiden is dan een prima mogelijkheid. Zo weet u tenminste zeker dat uw werknemer goed wordt opgeleid.

Hoe gaat dat?

Een arbeidsovereenkomst … De jongere is bij u in dienst en gaat naar school. U biedt de leerling dus een arbeidsovereenkomst aan. U kunt daarbij zelf bepalen of u een tijdelijk contract aanbiedt, bijvoorbeeld voor de duur van de opleiding (vaak twee jaar) of dat u direct een contract voor onbepaalde tijd aangaat.

Tip. Bied hem een contract aan voor de duur van de opleiding. Hierna heeft u dan de handen weer vrij om hem een contract van bijv. een jaar te geven of hem eventueel in vaste dient te nemen.

En een praktijkovereenkomst. Naast de arbeidsovereenkomst wordt in het kader van de opleiding altijd een scholingsovereenkomst tussen de leerling, de school en de werkgever afgesloten; de zogenaamde ‘praktijkovereenkomst’. Hierin legt men tegenover elkaar vast dat iedereen zijn best zal doen om de opleiding tot een succes te maken.

Soms gaat het mis. In de praktijk betekent dit dat de school de praktijkovereenkomst kan verbreken als de leerling op school zijn best niet doet! Als dat gebeurt, volgt de werknemer dus geen opleiding meer. Maar als werkgever heeft u hem dan nog steeds in dienst! Er is immers een arbeidsovereenkomst.

Maar dat was niet de bedoeling!

Kan het nog veiliger? Omdat u nooit weet ‘wat voor vlees u in de kuip heeft’ is het verstandig enkele ‘veiligheidskleppen’ in te bouwen.

Tip. Neem in uw arbeidsovereenkomst op dat de arbeidsovereenkomst eindigt op het moment dat de praktijkovereenkomst wordt verbroken. Zo voorkomt u dat u een werknemer in dienst moet houden die geen opleiding meer kan of wil volgen. Dit is een van de weinige, toegestane ontbindende voorwaarden in het arbeidsrecht. Doorgaans heeft u de rechter of het CWI nodig voor een ontslag.

Tip. Sluit eventueel eerst een contract voor drie maanden (evt. met een proeftijd van een maand). U kunt daarna beoordelen of het een goede leerling is en of u met hem verder wilt.

Tip. Ga bij twijfel weer een contract voor drie maanden aan. U kunt daarna ‘afhaken’ of een contract voor de resterende duur van de opleiding aanbieden.

Tip. Doe navraag bij de schooldocent of mentor.

Let op. Veel cao’s kennen aparte regelingen voor werknemers die een dergelijke beroepsopleiding volgen. Van stimuleringsregelingen tot voorschriften over het minimumloon. Vraag dit dus na bij uw brancheorganisatie.

Tip. Ga na of uw branche een samenwerkings-verband kent voor de opleiding van leerlingen. Als u zich daarbij aansluit, leidt u de leerlingen op, maar neemt u ze niet in dienst. U leent ze in. Zo heeft u niet de lasten, maar wel de lusten van goed door uzelf opgeleid personeel.

Ga met uw leerling een tijdelijk contract aan, ten hoogste voor de duur van de opleiding. Neem in het contract op dat het arbeidscontract eindigt op het moment dat de leerovereenkomst met school eindigt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01