Gulle gaven fiscaal beloond
Nederlanders staan hun mannetje wat betreft het geven aan goede doelen. De vele algemeen nut beogende instellingen in Nederland zouden nergens zijn zonder schenkingen. Hoe kunt u deze fiscaal zo gunstig mogelijk inkleden?
Giftenaftrek. Een aardige bijkomstigheid van het geven aan goede doelen is, dat de fiscus meebetaalt aan de schenking. De regeling voor de giftenaftrek is al sinds jaar en dag opgenomen in de wet. Zelfs een BV wordt voor haar gulle gaven beloond door de Belastingdienst. Door optimaal gebruik te maken van de diverse regelingen kunt u de bijdrage van de fiscus maximaliseren.
Ondernemer in de inkomstenbelasting
Indien u als ondernemer voor de inkomstenbelasting een schenking wilt doen aan een algemeen nut beogende instelling, heeft u in principe drie mogelijkheden.
1. Schenking vanuit uw onderneming. In dat geval kunt u deze schenking als bedrijfskosten ten laste van uw winst brengen. Hier geldt als voorwaarde voor aftrek dat de gift de zakelijke belangen van uw bedrijf moet dienen. Met een beetje goede wil is een zakelijk belang al gauw gevonden. U kunt bijvoorbeeld enige publiciteit aan de schenking verbinden of hiervan melding maken in uw jaarverslag of op uw internetsite.
De reclame die u op deze manier maakt voor uw bedrijf dient meteen als onderbouwing van het zakelijke belang van uw gift. Zo snijdt het mes meteen aan twee kanten.
2. Schenking vanuit privé. In dat geval kunt u gebruikmaken van de giftenaftrekregeling in de inkomstenbelasting.
Let op. Er schuilt dan wel een addertje onder het gras. De giftenaftrek is namelijk gebonden aan drempelbedragen. De schenking is aftrekbaar voorzover deze meer dan 1% en ten hoogste 10% bedraagt van het verzamelinkomen voor toepassing van de persoonsgebonden aftrek.
3. Lijfrente schenken. Als bij schenking vanuit privé de drempels in uw geval al te zeer negatief uitwerken, heeft u ook nog de mogelijkheid om een lijfrente te schenken. In dat geval moet het gaan om schenking gedurende ten minste vijf jaar van een vast, jaarlijks bedrag. U kunt wel in de akte op laten nemen dat de lijfrente eindigt bij uw overlijden. Zo voorkomt u dat uw erfgenamen worden opgezadeld met de gevolgen van uw vrijgevigheid. Let op. Voor een dergelijke gift moet een notariële akte worden opgemaakt.
Tip. Probeer uw gift indien mogelijk een zakelijk karakter mee te geven. In dat geval is de hele gift aftrekbaar als bedrijfskosten en heeft u niets te maken met de drempelbedragen of andere beperkende voorwaarden.
En wat als u een BV heeft?
Als u een BV heeft, kunt u ook een schenking doen via de BV. Ook in dat geval betaalt de fiscus mee aan uw gulle gaven. In principe kunnen zich twee verschillende situaties voordoen.
Zakelijke belangen. Als met de schenking de zakelijke belangen van uw BV worden gediend, komt het volle bedrag van de schenking als bedrijfskosten ten laste van de winst van de BV. Ook hier geldt dat met een beetje goede wil een zakelijk belang al gauw is gevonden.
Drempelbedragen. Als het echt helemaal niet lukt om een zakelijk karakter aan de schenking toe te dichten, is er nog niet echt een man overboord. Ook de vennootschapsbelasting kent als pleister op de wonde een regeling voor giftenaftrek. Ook voor giften vanuit een BV gelden drempelbedragen. Neem echter niet te snel aan dat uw schenking geen enkel zakelijk belang dient.