Help, mijn woning wordt uitgeleefd!
De huurder van uw woning leek zo netjes en verzorgd. Totdat u verneemt dat uw huurder de woning extreem verwaarloost. De buren klagen zelfs over stankoverlast en ongedierte. Wat kunt u doen aan deze nachtmerrie?
Huurder wordt uit de woning gezet
Uiteraard heeft uw huurder bepaalde verplichtingen tegenover u als verhuurder. Zo moet hij de huur op tijd en volledig betalen. Maar hoe zit dat met het onderhoud van de woning? En moet uw huurder schades aan de woning melden?
Dit vindt de rechter ervan. Onlangs oordeelde het Hof te Den Haag in zo’n huurzaak (zaaknr. 05/225). De huurder had de door hem gehuurde woning een tijd leeg laten staan. Doordat de woning niet verwarmd werd waren er schimmels in de woning ontstaan, liet het stucwerk los en gingen de kozijnen rotten. Verder waren de woning en de tuin één grote bende. De planten uit de tuin groeiden zelfs in de keuken naar binnen en de toiletvloer was helemaal verrot. De verhuurder vroeg het Hof de huurovereenkomst te beëindigen en wilde zijn schade verhalen op de huurder.
Wie kreeg er gelijk? Volgens het Hof had de huurder de plicht om de woning goed te onderhouden en kleine gebreken zelf te verhelpen. Verder moet de huurder eventuele schades aan de woning melden aan de verhuurder. De huurder was hier dus duidelijk ernstig in tekortgeschoten. Het Hof beëindigde daarom ook de huurovereenkomst. Helaas kon de verhuurder de schade die hij geleden had niet goed onderbouwen. Daardoor vond het Hof dat deze schade niet voor rekening van de huurder kon komen. Maar de huurder kon dus wel uit de woning worden gezet.
Welke plichten heeft uw huurder?
Het Hof geeft in bovenstaande uitspraak goed aan dat de huurder verplichtingen heeft qua onderhoud aan de woning die hij nu eenmaal moet nakomen. Welke zijn dat dan?
Zo staat het in de wet. De verplichtingen van uw huurder in dit kader staan keurig opgesomd in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Deze plichten zijn onder meer:
• uw huurder moet zich als een ‘goed huurder’ gedragen (artikel 213). Daaronder kan dus bijvoorbeeld de plicht van uw huurder vallen om de woning daadwerkelijk te bewonen;
• uw huurder moet kleine herstellingen in de woning zelf uitvoeren (artikel 217);
• uw huurder moet schades aan de woning, bijvoorbeeld lekkages, aan u melden (artikel 222).
Maakt uw huurder het dus extreem bont, dan kunt u de rechter vragen om de huurovereenkomst te beëindigen.
Tip. Eventuele schade die u lijdt, kunt u dan op de huurder verhalen (artikel 218 en 222).
En zo pakt u het aan
Komt u erachter dat uw huurder uw woning extreem verwaarloost? Spreek hem er dan eerst op aan. Helpt dit niets? Stuur dan een aangetekende brief waarin u eist dat uw huurder de gebreken binnen bijvoorbeeld een maand heeft hersteld, anders wordt de huur opgezegd.
En als uw huurder hardleers is? Helpt dit alles nog niets? Dan kunt u de rechter vragen om de huur te beëindigen en u schadevergoeding te betalen.
Let op. Het is aan te raden om dan eerst de zaak met een adviseur te bespreken om uw kansen in te schatten.
Tip. Zorg ervoor dat u uw schade goed kunt onderbouwen. Laat de schade bijvoorbeeld door een aannemer taxeren en maak foto’s van de beschadigingen. Des te groter is uw kans om de schade daadwerkelijk te kunnen verhalen op uw huurder.