VAN HOREN ZEGGEN - 31.05.2007

Blieft u de koffie zwart, belastingcontroleur?

De Belastingdienst kondigt een boekenonderzoek bij uw horecabedrijf aan. Wat zijn uw rechten en plichten? Zijn er handige belastingcontroletips?

Controle in allerlei soorten. Als de Belastingdienst een controle bij uw horecabedrijf wil uitvoeren, kondigt de controleur dit van tevoren aan. Het kan om een volledig onderzoek gaan, maar het is ook mogelijk dat het slechts om enkele belastingen of om een bepaald onderdeel van de fiscale aangifte (deelonderzoek) gaat. Als er geen sprake is van een totale controle, zal de Belastingdienst u laten weten wat men precies wil controleren. Een andere vorm van controle is de waarneming ter plaatse (WTP). Ook deze kondigt de fiscus van tevoren aan. Verschil is alleen dat de fiscus er niet bij zegt wanneer het onderzoek plaatsvindt. Bij deze WTP-controle wordt er even snel gekeken of de realiteit wel met de boeken overeenkomt. U moet dan denken aan verhouding kasgeld-kasboeksaldo en gemelde en werkende medewerkers.

Kunt u een onderzoek weigeren?

Visite. Vaak zal de controleur contact met u opnemen om het tijdstip en de locatie voor een boekenonderzoek met u af te stemmen.

Tip. Als het u bijvoorbeeld wegens bedrijfsdrukte niet goed uitkomt, kunt u een andere datum afspreken. U kunt een controle echter niet weigeren of aan voorwaarden verbinden. Wat betreft de locatie van het onderzoek zal de Belastingdienst meestal de voorkeur geven aan een controle bij uw horecazaak zelf. Veelal kan er worden uitgeweken naar het kantoor van uw accountant.

Op de koffie komen? Als de controle in uw zaak plaatsvindt, dan moet u in ieder geval zorgen voor een fatsoenlijke werkplek. Ook een kopje koffie op zijn tijd, kan de controle voor beide partijen veraangenamen.

Wat is verplicht? Bij een boekenonderzoek bent u wettelijk verplicht om inzage in uw boekhouding te verlenen. Dit houdt in dat u de controleur niet alleen moet toestaan uw boeken en bescheiden te bekijken, maar ook de gegevens in uw computer.

De controleur heeft ook het recht om kopieën te maken van uw administratie. Daarnaast bent u verplicht om schriftelijk of mondeling informatie te verstrekken.

Tip. Het moet gaan om gegevens en het beantwoorden van vragen die van belang kúnnen zijn voor de belastingheffing. Dit is een ruime formulering en betekent bijvoorbeeld dat u ook uw privé-agenda moet laten zien, maar alleen als de controleur daar om vraagt. Ook mondeling moet u gegevens verstrekken, het is echter niet verplicht én niet slim om uit uzelf niet-specifiek gevraagde informatie te geven. U kunt aan uw boekhouder of adviseur toestemming geven voor het leveren van informatie.

Wat kunt u met het controlerapport?

In het algemeen worden de bevindingen van de controleur in een slotgesprek met u en uw adviseur besproken. Daarnaast legt hij de bevindingen en standpunten voor u vast in een controlerapport. Op basis van het controlerapport kunnen navorderings- of naheffingsaanslagen, al dan niet met boete, worden opgelegd. Let op dat de gecontroleerde punten juist in het rapport staan.

Dus, zijn alle belastingen gecontroleerd of slechts enkele onderdelen? Vraag anders om een herziene versie (aanpassing) van het rapport. Dit is van belang voor het vertrouwen dat u naderhand aan het rapport kunt ontlenen.

Tip. Hetgeen gecontroleerd is en waarover geen opmerkingen in het rapport zijn gemaakt, kan namelijk in de toekomst niet meer tot een cor­rectie leiden. Zo kan het rapport in uw voordeel zijn!

Let er goed op dat de controlepunten juist in het rapport van de fiscus zijn beschreven. Hetgeen gecontroleerd is en waarover geen opmerkingen in het rapport zijn gemaakt, kan namelijk in de toekomst niet meer tot een correctie leiden. En zo kan het rapport dus mooi in uw voordeel zijn!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01