BOUWVERGUNNING - 16.05.2007

Besparen op gemeentebelasting (leges)?

U zit vaak vast aan één gemeente, zeker waar het om een (bouw)vergunning gaat. Gemeenten weten dat ook en hebben leges dan ook ontdekt als zeer gewaardeerde sponsor van de gemeentekas. Hoe kunt u hierop besparen?

Hoe werkt dat? Gemeenten kunnen leges (gemeentebelasting) heffen voor verleende diensten. Net zoals u betaalt voor de diensten van uw boekhouder of onderaannemer. Anders dan bij uw boekhouder kunt u in dit geval helaas niet bij de concurrent terecht. U zit dus meestal vast aan één bepaalde gemeente, zeker waar het om een (bouw)vergunning gaat. De gemeenten weten dat ook en hebben leges dan ook ontdekt om de gemeentekas te spekken. Wilt u één of meer ‘deurtjes doen’ (zoals u ongetwijfeld weet is dat aannemerstaal voor huizen bouwen) dan bent u voor de vergunningaanvraag vaak al (tien)duizenden euro’s kwijt. Maar soms kan het goedkoper. Belangrijk is dan te weten of er bij de gemeente sprake is van … beleid; lees verder!

Wat kunt u met een toverwoord?

Beleid. Als er in de fiscaliteit één toverwoord is, dan is het wel ‘beleid’. Want aan beleid kunt u vertrouwen ontlenen. Vertrouwen dat in rechte (door de fiscale rechter dus) beloond kan worden. En als er geen sprake is van te beschermen vertrouwen dan kunt u nog aanvoeren dat het discriminatie is als een ander zijn zin wel krijgt en u niet. Gevaarlijk dus voor fiscus en gemeente.

Kansen. Maar voor u als bouwondernemer liggen hier kansen. Want onder bepaalde omstandigheden kan een strikte toepassing van de wet opzij worden gezet. En wel doordat u een beroep doet op het zogeheten ‘vertrouwensbeginsel’. Dat werd (opnieuw) duidelijk uit een recente uitspraak van Rechtbank Den Haag. Het ging over de toepassing van de (voormalige) legesvrijstelling.

Sociale woningbouw. Een gemeente had altijd de gewoonte gehad om legesvrijstelling toe te passen voor de bouw van sociale huurwoningen. Geen leges is lagere kosten en dat betekent weer lagere huren voor de lagere inkomens, zo zal de (sympathieke) gedachte geweest zijn.

Bouw. Bij een nieuwe aanvraag (voor de bouw van 64 sociale huurwoningen voor jongeren alsmede commerciële ruimten) verzocht de aanvrager (een woningbouwlichaam) opnieuw om belastingvrijstelling. Nu werd dit echter geweigerd. Dus was de gemeente van gedachten veranderd. Het ging niet om dubbeltjes: maar om ruim € 82.000,- leges!

Wat zei de rechter?

Op grond van opgewekt vertrouwen moest de gemeente van de rechter de gevraagde legesvrijstelling toch verlenen (Rechtbank Den Haag, nr. 06/3205). Voor de commerciële ruimten hoefde geen vrijstelling gegeven te worden. Daarvoor was in het verleden immers ook geen vrijstelling verleend. Het ging, zo vond de rechter, om dezelfde soort woningen als waarvoor de gemeente eerder ook een vrijstelling had gegeven. Verder was de legesvrijstelling niet evident in strijd met de wet. Ook had de vergunningaanvrager de gemeente bij haar aanvraag niet op het verkeerde been gezet. De aanvraag was evenmin onvolledig geweest. Gevolg was dat de rechter de leges verminderde tot € 19.383,- (dat bedrag moest wel nog worden betaald voor de bouw van de commerciële ruimten).

Wat kunt u hiermee? Als een gemeente altijd het beleid heeft gevoerd om voor bepaalde vergunningaanvragen een legesvrijstelling te verlenen, kan zij daar niet zomaar op terugkomen. U kunt, zo heeft de rechter beslist, (via een bezwaarschrift) claimen dat u het vertrouwen mag hebben dat ook uw (bouwvergunning)aanvraag afgehandeld wordt met inachtneming van dit (belastingvrijstelling) beleid. Dat scheelt veel geld!

De rechter heeft beslist dat als de gemeente altijd het beleid heeft gevoerd om voor bouwvergunningaanvragen geen leges (belasting) te heffen, hierop niet zomaar teruggekomen kan worden. Voer dit aan als dit speelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01