RECHT VAN DE WERKPLEK - 27.02.2007

Meer mogelijkheden voor flexibel werken?

Op 1 april 2007 treedt de nieuwe Arbeidstijdenwet in werking. Hierdoor wordt het voor u als ondernemer eenvoudiger uw medewerkers flexibel in te zetten. Wat is er veranderd en waar moet u rekening mee houden?

Er is een nieuwe Arbeidstijdenwet die op 1 april 2007 van kracht wordt. Hierin staan regels voor arbeids- en rusttijden met het oog op veiligheid, gezondheid en welzijn van uw medewerkers en u! Aanvullingen en uitzonderingen op deze wet zijn opgenomen in het Arbeidstijdenbesluit en zullen begin 2007 worden gepubliceerd. Tip. Als arbeidstijden zijn geregeld in uw huidige cao, dan geldt de nieuwe wet vanaf het moment dat een nieuwe cao van kracht wordt, maar uiterlijk vanaf 1 april 2008.

Overwerk?

De nieuwe wet kent geen overwerk. De Arbeidstijdenwet kent een maximumarbeidstijd van 12 uur per dienst en 60 uur per week. In een periode van 4 weken mag gemiddeld maximaal 55 uur per week worden gewerkt en per 16 weken gemiddeld 48 uur. Hierdoor kunt u variabel plannen, als het gemiddelde maar klopt. Dit is zeker handig als uw bedrijf in ploegendienst werkt. Let op. Dit betekent niet dat u geen overwerk- of ploegentoeslag meer hoeft te betalen. Want dat wordt niet in de Arbeidstijdenwet geregeld, maar vloeit voort uit het arbeidscontract of de cao.

Wat wijzigt er verder?

Minder regels voor pauzes. De voorschriften met betrekking tot pauzes worden in de nieuwe wet eenvoudiger. Er zijn geen regels meer voor de momenten waarop gepauzeerd moet worden. Wel is een pauze van 30 minuten verplicht bij een dienst van 5,5 uur of langer. Als 10 uur wordt gewerkt dan moet 45 minuten gepauzeerd worden.

Werken op zondag. De regels voor werken op zondag wijzigen vrijwel niet. Het minimale aantal vrije zondagen wordt 13 in een jaar. De cao kan er minder voorschrijven of zelfs géén. Realiseer u dat uw medewerker altijd vrij is om te weigeren op zondag te werken (instemmingsrecht).

En nachtdiensten? Het maximale aantal nachtdiensten kan apart worden afgesproken.

Let op. Een nachtdienst mag niet langer duren dan 10 uur. Als er sprake is van regelmatig nachtdiensten draaien, mag de werkweek over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur bedragen. Na Ă©Ă©n of meer nachtdiensten geldt een langere rusttijd. Ook het aantal nachtdiensten blijft beperkt: per 16 weken maximaal 36 diensten waarvan zeven nachtdiensten achter elkaar. In de nieuwe Arbeidstijdenwet mag dit aantal worden verhoogd tot 140 nachtdiensten per jaar na een collectieve afspraak (in een cao of tussen werkgever en medezeggenschapsorgaan).

Consignatiediensten. In de nieuwe wet komt een regeling voor consignatiediensten (denk aan de storingsmonteur die zich beschikbaar moet houden voor een oproep). Zo mag in een periode van 28 dagen, maximaal op 14 dagen een consignatiedienst worden opgelegd. Daarbij blijft de maximale arbeidsduur 12 uur per dag.

Flexibiliteit

De gouden driehoek bij roosteren is flexibiliteit, productiviteit en gezondheid. Door deze nieuwe Arbeidstijdenwet verruimen uw mogelijkheden. Personeel kan flexibeler worden ingezet en mag per dag langer werken. De nieuwe wet biedt ruimte om zelf afspraken te maken over de arbeidstijd per dag. Zo ook over de praktische details van pauzes, zoals aantal en tijdstip(pen).

Wie controleert dat? De Arbeidsinspectie controleert of normen niet worden overschreden.

De nieuwe Arbeidstijdenwet biedt u meer mogelijkheden uw medewerkers flexibel in te zetten, bijv. bij ploegendiensten. Als een cao geldt, blijft deze van toepassing totdat de nieuwe cao van kracht is, maar uiterlijk tot 1 april 2008.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01