De schade bleef niet zonder gevolgen
Het blijft vervelend als u aansprakelijk wordt gesteld voor schade door een constructiefout. Maar hoe kunt u die kosten zo veel mogelijk beperken?
Aansprakelijk voor de constructiefout! Een collega had een verbouwing uitgevoerd voor een eigenaar van een kampeerboerderij. Maar door een constructiefout ontstonden er lekkages in het souterrain van de boerderij. De aannemer werd daarvoor aansprakelijk gesteld en werd door de rechter veroordeeld tot vergoeding van de kosten van de herstelwerkzaamheden. Uw collega schikte zich in het oordeel van de rechter en betaalde de herstelkosten aan de opdrachtgever.
Maar ook voor de gevolgen daarvan? Vervolgens eiste de opdrachtgever echter óók vergoeding van de schade die het gevolg was van de lekkage. Hij diende daarvoor bij uw collega-aannemer een hele waslijst van schadeposten in, met daarbij vermeld de bedragen die hij vergoed wilde hebben. Het ging daarbij onder andere om: schade aan de vloerbedekking, het houtwerk, het schilderwerk; extra kosten voor stroomverbruik en stookkosten; extra loonkosten om de kampeerboerderijaccomodatie verhuurbaar te houden; schade door verlies van inkomsten en verlies van cliënten en omzetderving tijdens de periode van herstelwerkzaamheden. Deze kosten werden ook nog eens (mét rente!) doorberekend over een periode van 10 jaar, omdat gedurende die periode de lekkages waren opgetreden.
De rechter denkt van wél!
Forse rekening op zijn bord. Al met al was het dus een behoorlijke rekening die door de opdrachtgever bij uw collega-aannemer werd ingediend. Omdat uw collega daarmee niet akkoord ging én omdat men in onderling overleg niet tot een oplossing kwam, moest de rechter zich daarover uitspreken. De rechter vond dat als uitgangspunt geldt dat de aannemer die aansprakelijk is voor de constructiefout, óók aansprakelijk kan worden gesteld voor de gevolgschade van die fout. Uiteraard moet die gevolgschade wél met harde bewijzen door de opdrachtgever kunnen worden aangetoond.
Klant mag niet stil blijven toekijken
In actie moeten komen. Maar gelukkig voor uw collega kwam de rechter hem voor een deel tegemoet. Want wat was het geval? Al in de eerste periode van vijf jaar na de oplevering van de bouw bleek dat er lekkages waren die schade veroorzaakten. De opdrachtgever had op dat moment al maatregelen kunnen nemen om die schade te beperken, maar liet dat achterwege.
Toen na vijf jaar bleek dat de schade ten gevolge van de lekkages bleef oplopen, werd door de opdrachtgever nog een expert ingeschakeld om een en ander te onderzoeken. Maar desondanks deed de opdrachtgever niets om de schade te beperken. De rechter vond dan ook dat de opdrachtgever tekort was geschoten in zijn plicht om verdere schade te beperken. Dus was het niet redelijk om de aannemer voor de schade over de laatste vijf jaar te laten opdraaien. Uw collega hoefde dus uiteindelijk een veel lager bedrag te betalen dan in eerste instantie door de opdrachtgever was geëist.
Wat kunt u het beste doen? Als u ooit aansprakelijk mocht worden gesteld voor een constructiefout in de bouw, moet u er rekening mee houden dat u eventueel óók aansprakelijk kunt worden gesteld voor schade die het gevolg is van die constructiefout. U kunt die schade beperken door zo snel mogelijk met de opdrachtgever in overleg te treden nadat hij die schade bij u heeft gemeld. Daarbij kunt u oplossingen aandragen die voor u het minst kostbaar zijn. Als de opdrachtgever daar niet op ingaat en verder geen maatregelen neemt, staat u sterker als hij u voor de rechter daagt.