Seksuele intimidatie; hoe treedt u op?
Stel, uw werknemer geeft een collega een duidelijke seksuele hint en die collega is daar niet van gediend. U overweegt ontslag. Doet u daar goed aan?
Wat was er aan de hand? Volgens een rechtszaak uit Lelystad (zaaknr. AV 1908) bleek een werknemer ’s avonds na het werk toenadering gezocht te hebben tot een ingeleende schoonmaakster en had hij tegenover haar seksueel getinte opmerkingen gemaakt. De schoonmaakster had zich bedreigd gevoeld en dit bij de werkgever gemeld. De man heeft vervolgens zijn excuus aangeboden aan de werkgever en ook een excuusbrief geschreven aan de vrouw. Toch vond uw collegawerkgever dat hij ontslagen moest worden. En dat liep niet zo goed af. Waarom?
Wat zei de kantonrechter?
De rechter vond de opmerking van de werknemer aan de schoonmaakster dat hij ‘haar keihard wilde nemen’ een vorm van seksuele intimidatie; daarover bestond geen twijfel. Dat gedrag is verwerpelijk en hoeft een werkgever van geen enkele werknemer te accepteren. Dat het om een ingeleende werknemer ging en niet om een directe collega, was niet van belang. Toch weigerde de rechter het arbeidscontract te ontbinden!
Wat ging er mis? De fout van deze werkgever was, volgens de rechter, dat hij te snel het vertrouwen in de werknemer heeft opgezegd. Dat de gedraging van de werknemer niet door de beugel kan, staat buiten kijf, maar dat betekent dan nog niet dat u als werkgever de werknemer zomaar op straat mag zetten. Of dat mag, hangt af van alle omstandigheden van het geval.
Wat voor omstandigheden? Natuurlijk gaat het eerst om de ernst van de zaak. U moet toch verschil maken tussen bijvoorbeeld een verkrachting en een ‘verbale toenadering’. Daarnaast speelt het arbeidsverleden van de werknemer mee. Heeft iemand een smetteloze reputatie en een lang dienstverband, dan mag u hem niet zomaar na één (minder ernstige) misstap ontslaan.
Dit was in Lelystad het geval. De werknemer was daar al vijf jaar in dienst, had nooit slecht gefunctioneerd en heeft open kaart gespeeld door de werkgever meteen te vertellen wat er was voorgevallen en hij had een excuusbrief geschreven. Met name ook de houding van de werknemer achteraf, lijkt ons een belangrijke factor te zijn geweest voor de rechter.
Het dilemma van de werkgever
Als werkgever zit u dus met een dilemma. Treedt u niet of onvoldoende hard op, dan loopt u het risico dat het slachtoffer met een claim komt. Maar wanneer u de werknemer die ontspoord is te voortvarend ontslaat, wordt u door de rechter teruggefloten! Let op. Neemt u toch de gok en wordt de arbeidsovereenkomst niet ontbonden, dan loopt u de kans dat na de zitting de arbeidsverhouding alsnog verstoord is. Uw werknemer zal snel zelf om ontbinding vragen. U loopt dan de kans nog meer te moeten betalen.
Zo pakt u dat voortvarend aan
Bouw een goed dossier op. Naast de ernst van de intimidatie moet u ook letten op de staat van dienst van uw werknemer en op het wel of niet aanwezig zijn van ‘spijt’.
Geeft u een waarschuwing, geef een werknemer dan ook daadwerkelijk de tijd om iets met uw waarschuwing te doen. Tip. Houd zo’n werknemer goed in de gaten en spreek hem aan op iedere onoorbare handeling en leg dit schriftelijk vast. Heeft u dit gedaan in combinatie met heldere richtlijnen inzake seksuele intimidatie, dan maakt u voor de kantonrechter een goede kans.