PERSONEELSBELEID - 23.05.2006

Geheugenverlies niet uw probleem?

Stel, uw werknemer krijgt een auto-ongeluk. Als het ongeluk komt door roekeloos rijgedrag bent u niet aansprakelijk. Uw werknemer weet zich niets meer te herinneren. Wie moet wat bewijzen?

Hoezo zorgplicht? Als werkgever heeft u tegenover uw werknemers een wettelijke zorgplicht om hen zo veel mogelijk te beschermen tegen schade tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Zo moet u ervoor zorgen dat de werkplek, het gereedschap en de bedrijfsauto’s veilig zijn. Ook moet u voldoende instructies geven. Bij dit alles moet u er rekening mee houden dat uw werknemers door de dagelijkse routine in de loop der tijd nonchalanter met gevaren omgaan. Uw zorgplicht gaat ver; ook tijdens personeelsuitjes, na het werk tijdens een zakenreis of als uw werknemer onder werktijd iets doet dat strikt genomen niet tot het werk behoort, kunt u aansprakelijk gesteld worden.

Goed werkgeverschap. Naast de wettelijke zorgplicht is ook nog wettelijk geregeld dat u zich als ‘goed werkgever’ moet gedragen om aansprakelijkheid te voorkomen. Deze verplichting brengt met zich mee dat u uw werknemers voldoende moet verzekeren tegen bedrijfsongevallen. Dit kan bijvoorbeeld via de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (BAV). Is uw werknemer chauffeur? Zorg er dan voor dat uw werknemer dan ook zélf verzekerd is omdatvaak alleen de overige inzittenden zijn verzekerd.

Opzettelijk of bewust roekeloos

Niet aansprakelijk. U bent als werkgever niet aansprakelijk voor schade van uw werknemer als:

1. u kunt aantonen dat u aan uw zorgplicht heeft voldaan;

2. de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewust roekeloos handelen van uw werknemer. Behalve voor uw eigen aansprakelijkheid is ook nog om een andere reden van belang of uw werknemer opzettelijk of bewust roekeloos handelde. Want in dat geval is uw werknemer namelijk tegenover u aansprakelijk voor de schade die u lijdt door zijn gedrag.

Wat speelde laatst voor de rechter?

Onlangs reed een chauffeur/koerier met de bestelauto van de werkgever met grote snelheid tegen een pilaar van een tankstation. De werknemer raakt ernstig gewond en was langdurig arbeidsongeschikt. De werknemer zegt zich van die hele dag niets meer te herinneren.

Onwel? Hij stelt wel dat hij misschien onwel is geworden als gevolg van zijn suikerziekte. Maar hij zegt dat hij verantwoord met zijn ziekte omgaat; twee keer per dag controleert hij zijn bloedsuikerspiegel en hij spuit geregeld insuline. Dit maakt dus minder aannemelijk dat de suikerziekte verband houdt met het ongeluk. Zijn agressieve rijstijl duidt ook al niet op een verminderd bewustzijn van de werknemer voorafgaand aan het ongeval. Daarom werd aangenomen dat de werknemer zich van dat gevaar bewust was. Volgens de Hoge Raad (LJN: AU3261) had de werkgever hiermee voldoende aangetoond dat er bewuste roekeloosheid speelde. Het was volgens de rechter aan de werknemer om te ontzenuwen dat hij zich bewust was geweest van zijn roekeloosheid. Dat de werknemer dit niet kon omdat hij zich niets kon herinneren was een feit dat voor zijn eigen risico bleef. De vordering van de werknemer werd daarom afgewezen.

Tegenvordering van u als werkgever

Werknemer aansprakelijk stellen. De werkgever had op zijn beurt de werknemer aansprakelijk gesteld. Zoals gezegd, kunt u als werkgever uw schade in principe op de werknemer verhalen als sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.

Bij opzet of bewuste roekeloosheid kunt u uw schade op de werknemer verhalen. Een werknemer kan zich daar niet aan onttrekken door bijvoorbeeld te stellen dat hij zich niets kan herinneren van wat er is gebeurd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01