INKOMSTENBELASTING - 15.12.2005

Aftrekbaar … en onbelast!

Is het mogelijk om een aftrekpost te hebben terwijl dit bedrag vervolgens onbelast ontvangen kan worden? Hoe werkt dat? Wat moet u hiervoor doen?

Steen der wijzen? Veel belastingadviseurs zoeken als het ware naar de fiscale variant van de ‘steen der wijzen’. U weet wel die steen waardoor alles wat men ermee aanraakte, in goud veranderde. Die fiscale variant komt erop neer dat er een aftrek­post ontstaat, terwijl dit bedrag vervolgens onbelast ontvangen kan worden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar hier is er een; leest u dus verder!

Welke rente is fiscaal aantrekkelijk? Er zijn fiscaal bekeken twee soorten rente, namelijk aftrekbare rente en niet-aftrekbare rente.

Niet. Bij niet-aftrekbare rente moet u onder meer denken aan rente op consumptief krediet (dus bijvoorbeeld de lening voor caravan, boot, enz.). Daarmee kunnen we fiscaal niets. Helaas.

Wel. ‘Wel aftrekbare’ rente is bijvoorbeeld:

• (voor particulieren): rente op een lening voor de eerste eigen woning;

• (voor inkomstenbelastingondernemers): rente op een lening voor de onderneming;

• (voor B.V.’s): alle rente;

• (voor directeuren-grootaandeelhouders): rente op een lening om aandelen in de eigen B.V. te kopen (of bij te kopen).

Al deze rente is - binnen de gebruikelijke voorwaarden - aftrekbaar. Soms tegen het progressief belaste inkomen (dus maximaal tegen 52%), soms ook ‘slechts’ tegen het tarief voor winst uit aanmerkelijk belang (25%). Voor een B.V. is de rente aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.

Afsluitprovisie aftrekbaar

Rente moet u periodiek betalen. Maar vaak bent u ook bij het afsluiten van een lening de bekende ‘afsluitprovisie’ verschuldigd. Deze provisie vormt vooruitbetaalde rente en is dus gewoon aftrekbaar. Ondernemers zullen deze rentepost moeten uitsmeren over de duur van de lening.

Aftrekbaar. Voor particulieren is de afsluitprovisie onder voorwaarden aftrekbaar in het jaar van betaling. We praten dan (omdat het over particulieren gaat) over een lening voor de eigen woning. Afsluitprovisie is voor particulieren aftrekbaar indien deze provisie niet meer is dan 1,5% van de lening. Verder kent de provisie een absolute bovengrens van € 3.630,-. Let op. Bedraagt de afsluitprovisie meer? Dan is deze wel aftrekbaar, maar dan moet de aftrekpost uitgesmeerd worden over de looptijd van de lening. Uiteraard is in één keer aftrekken veel voordeliger!

En onbelast!

Lenen. Veel kopers van een woning, maar ook veel startende ondernemers, lenen van hun ouders. Bijvoorbeeld bij overname van het bedrijf. Ook dan mag afsluitprovisie gerekend worden. Dit wordt vaak vergeten. Toch is het fiscaal zeer aantrekkelijk! De afsluitprovisie is immers aftrekbaar.

Onbelast. Bij de ouder blijft deze provisie onbelast! In box 3 is de daadwerkelijke opbrengst van vermogen niet van belang. We kennen slechts de vermogensrendementsheffing van 1,2%.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat de ouders niet ‘over de rug van hun kinderen’ rijk willen worden. Niets belet hen dan om de eerder ontvangen provisie te schenken aan de kinderen. Liefst niet meteen, dat brengt de aftrek in gevaar. In dat geval is het kind feitelijk geen provisie verschuldigd. Maar als enige tijd na het verstrekken van de lening de ouders ongeveer het ontvangen bedrag terugschenken, is er fiscaal geen vuiltje aan de lucht. Let op. Bekijk (met uw adviseur) of de lening voor de ouders wel box 3-vermogen vormt. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn dan werkt de bovenstaande truc helaas niet.

U kunt als particulier afsluitprovisie voor de financiering van uw eigen woning aftrekken (max. 1,5% van de lening en € 3.630,-). Leent u bijvoorbeeld van uw ouders, dan blijft deze provisie onbelast! Want in box 3 is de daadwerkelijke op­­brengst van vermogen niet van belang.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01