Klopt uw rekeningnummer nog?
De Belastingdienst gaat er steeds meer toe over om gegevens die men al van u weet, af te drukken op het aan u uitgereikte aangiftebiljet. U doet er echter goed aan om toch ook die informatie te controleren!
Aangiftebiljet. Bij wijze van ‘service’ drukt de Belastingdienst alvast de gegevens die over u bekend zijn, standaard af op het aan u uit te reiken aangiftebiljet. Denk daarbij (uiteraard) aan uw naam, geboortedatum en sofinummer.
Daarnaast wordt vaak ook al uw bank- of girore-keningnummer vermeld. Let op. Met name dat laatste gegeven is een controle van uw kant waard, zeker als u geld terugverwacht!
Vaak wordt bij het invullen van het aangiftebiljet de reeds voorgedrukte informatie over het hoofd gezien. Mocht u inmiddels geen of een andere partner hebben, dan komt u er bij de beantwoording van de vragen in het biljet vaak nog wel achter dat die voorgedrukte gegevens gewijzigd moeten worden.
Voorgedrukt rekeningnummer
Heel anders is dat in de praktijk bij het voorgedrukte bank- of girorekeningnummer. En dat kan tot vervelende consequenties leiden bij terugbetaling van belastinggeld, met name indien dat rekeningnummer inmiddels aan een ander is uitgereikt.
Ingetrokken. Als u een rekeningnummer niet langer gebruikt, kunt u dat doorgeven aan de desbetreffende instelling (hierna: de bank). Vervolgens wordt dat nummer ingetrokken. Het kan ook zijn dat de bank zelf aan de bel trekt als er gedurende langere tijd geen transacties meer plaatsvinden en geen tegoed op de rekening staat.
Let op. Zo’n ingetrokken rekeningnummer wordt echter na verloop van tijd weer gewoon in omloop gebracht en aan een andere rekeninghouder toegekend. En dat kan nare consequenties hebben indien de Belastingdienst vervolgens uw belastingcenten op dat nummer uitbetaalt!
Geen naam-nummercontrole
Maar er is toch ook nog zoiets als een naam-nummercontrole? Bij een naam-nummercontrole bekijkt de bank of het opgegeven rekeningnummer correspondeert met de opgegeven naam van de begunstigde. Foutieve boekingen worden zo onderschept.
Let op. Die naam-nummercontrole geldt echter niet bij een belastingteruggaaf. Met andere woorden: indien u geen wijziging doorgeeft, wordt het aan u toekomende geld ‘gewoon’ op uw oude rekeningnummer, maar wél aan een ander, uitgekeerd!
Fout rechtzetten?
‘Dat geld komt mij toch toe? Dan moet de fiscus toch die fout rechtzetten?’ Was dat maar zo makkelijk. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat ‘bevrijdend’ is betaald.
U had dus maar beter op moeten letten en tijdig aan de Belastingdienst moeten doorgeven dat het rekeningnummer was vervallen.
Let op. U dient dan ook zelf achter uw centen aan te gaan, hetgeen in de praktijk tot hoge invorderingskosten kan leiden als die derde niet vrijwillig het geld teruggeeft. Om nog maar niet te spreken van de gevallen waarin het geld of die derde zoek is of die derde geen verhaal biedt.
Tip. De laatste tijd zijn er enkele uitspraken van de Nationale ombudsman geweest, waarbij de ombudsman van mening is dat de Belastingdienst het geld alsnog aan de klager moet betalen.
Met name als de tijd tussen aangifte en uiteindelijke uitbetaling wat langer is, mag de Belastingdienst er volgens de ombudsman niet zomaar op vertrouwen dat het rekeningnummer nog aan u toebehoort.