PROCEDURE - 06.12.2005

Keiharde bewijzen?

Uw werknemer maakt er een puinhoop van en dus wilt u hem via de kantonrechter ontslaan. Dan moet u natuurlijk wel kunnen bewijzen dat uw werknemer inderdaad zijn werk niet goed doet. Wat geldt dan als ‘bewijs’?

Alles kan als bewijs dienen.Hoe bewijst u dat uw werknemer slecht functioneert?Uitgangspunt is dat u zelf mag weten op welke manier u bewijs levert. Alles mag, als het bewijs maar ‘echt’ is. Bovendien kan het zijn dat de wet het verzamelen van bepaald bewijs (bijvoorbeeld met een camera) aan banden legt. De rechter mag zelf bepalen hoe ‘zwaar’ hij een bewijs laat meewegen in zijn beslissing. Bijzondere bewijzen, zoals een strafrechtelijke veroordeling, moet de rechter wel als ‘waarheid’ aannemen.

U moet nogal wat bewijzen!

Ondanks dat alles als bewijs kan dienen, kan het in de praktijk nog behoorlijk moeilijk zijn om uw bewijs ‘rond’ te krijgen. Hoe bewijst u bijvoorbeeld dat u uw werknemer al tig keer op zijn functioneren heeft aangesproken? Daar komt nog bij dat een rechter de werknemer als ‘zwakkere’ partij zal beschermen. Daarom zult u nog meer moeite moeten doen om met overtuigend bewijs te komen.

Verzamelen dus … Denk niet te snel dat een bepaald bewijs toch niet door de rechter geaccepteerd zal worden. Zo kan uw mededeling dat u iets mondeling heeft afgesproken in combinatie met andere bewijsmiddelen wél meewegen in de uiteindelijke beslissing van de rechter.

Tip. Verzamel (voordat u naar uw adviseur stapt) alles wat als bewijs kan dienen.

Dit verzamelt u aan bewijs

Goed, u wilt dus de ontslagzaak voorbereiden en begint met het verzamelen van uw bewijsmiddelen. Verzamel dan eerst al het bewijs ‘op papier’. Bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst, verslagen van functionerings- en beoordelingsgesprekken, verbeter- en bijscholingstrajecten, brieven van en aan uw werknemer, terugkoppeling, telefoonnotities, enzovoort.

Tip. De vraag is of dit in de praktijk lukt, maar probeer als het even kan verklaringen van collega’s van uw werknemer op papier te krijgen en laat deze ondertekenen.

Getuigen? Ook getuigen van een mondelinge afspraak met uw werknemer kunnen als ‘bewijs’ dienen. Dat moet dan wel een derde persoon zijn die aanwezig was toen u en uw werknemer afspraken maakten met elkaar.

E-mails, foto’s, video’s, telefoontaps, ...

Tot zover de meer ‘klassieke’ bewijsmiddelen. Maar hoe zit het met andere ‘modernere’ vormen van bewijs? Mag u bijvoorbeeld een verstuurde e-mail of een opgenomen telefoongesprek als bewijs gebruiken? Ja, u mag dus alle middelen gebruiken om bewijs te leveren.

Let op de privacy! Maar ... de rechter zal wel altijd streng kijken of u bij het verzamelen van het bewijs geen inbreuk heeft gemaakt op de privacy van uw werknemer. Want anders zal uw ‘bewijs’ door de rechter als ‘onrechtmatig verkregen’ opzij worden geschoven.

Even opletten dus. Van belang is dan of u uw werknemer van tevoren verteld heeft dat u hem zou controleren. Bijvoorbeeld of u gemeld heeft dat u met een camera toezicht houdt op de werkvloer. En dan is ook van belang of u een ‘serieus vermoeden’ had dat het opnemen van de handelingen van uw werknemer rechtvaardigde. Ook kijkt de rechter of u het bewijs niet op een andere, minder ingrijpende manier, had kunnen krijgen.

In principe kan alles als ‘bewijs’ dienen. Zelfs bijvoorbeeld een telefoonnotitie. De rechter bepaalt wel hoe zwaar hij het bewijs laat meewegen. Schroom dus niet om echt alle bewijsmiddelen te verzamelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01