Hoe voorkomt u dat overwerk vast werk wordt?
Een werkneemster werkte al meerdere jaren gemiddeld 39,4 uur per week. Maar zij had een contract voor 27 uur per week. Toch was er geen sprake van een structurele uitbreiding van de arbeidsduur, vond de rechter. Waarom?
Om maar meteen even met ‘het juridische’ te beginnen; artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek komt om de hoek kijken als iemand lange tijd structureel meer uren werkt dan er in zijn contract staan. In dit artikel staat dat de omvang van een arbeidsovereenkomst in principe gelijk is aan het gemiddelde aantal uren dat er in de afgelopen drie maanden gewerkt is. Betekent dat dus dat als iemand lange tijd meer uren heeft gewerkt dan er in zijn contract staan, hij vanzelf recht heeft op die extra uren?
Recht op meer uren of niet?
De werkneemster die al een paar jaar gemiddeld 39,4 uur per week gewerkt had, werd op een gegeven moment gevraagd om weer haar contractuele 27 uur per week te gaan werken. Dat betekende voor haar een behoorlijk inkomensverlies. Zij vroeg daarvoor een uitkering aan, maar die werd geweigerd door het Uwv. Dus probeerde de werkneemster haar inkomensverlies bij de werkgever te halen.
Dit vindt de rechter. De rechter te Leeuwarden (zaaknr. 180566) oordeelde in deze zaak onlangs ten gunste van de werkgever. Volgens de rechter had de werkneemster namelijk geen recht op de extra uren. Er was namelijk geen sprake van een structurele uitbreiding van het aantal uren, omdat:
• de extra uren steeds het gevolg waren van tijdelijke omstandigheden op het werk, zoals de ziekte van een collega;
• op de loonstroken steeds vermeld stond dat de extra uren meer- en overuren waren;
• de leidinggevende de werkneemster telkens uitdrukkelijk had verteld dat het om een tijdelijke situatie ging;
• de werkgever met getuigenverklaringen van collega’s kon aantonen dat de leidinggevende dit inderdaad steeds verteld had.
Goed nieuws voor u als werkgever
Bovenstaande uitspraak maakt duidelijk dat u uw werknemer dus best een tijdje extra uren kunt laten werken, zonder dat u meteen bang hoeft te zijn dat hij het recht krijgt om voortaan meer uren te mogen werken. Zolang het dus maar steeds duidelijk is voor uw werknemer dat de extra uren maar tijdelijk zijn. Hoe zorgt u er dus voor dat dat duidelijk is?
Zo pakt u het aan
Het is dus zaak dat u (eventueel dus zelfs voor de rechter) kunt aantonen dat de tijdelijkheid van de situatie helemaal duidelijk was voor uw werknemer. Uit bovenstaande punten die de rechter in zijn overweging meenam, kan mooi worden afgeleid hoe u dat het beste kunt aantonen.
Vertellen en vastleggen … Vertel allereerst aan uw werknemer waarom u graag wilt dat hij de komende tijd extra uren gaat werken. Dus bijvoorbeeld vanwege een bepaald project, de ziekte van een andere werknemer, etc. Zorg vervolgens dat u kunt aantonen dat u dit heeft gezegd. De werkgever uit het voorbeeld kon dit uiteindelijk met getuigenverklaringen aantonen. Dat kan, maar is wel erg omslachtig. Tip. Beter is het om een en ander even kort op papier te zetten: Werkgever en werknemer komen overeen dat vanwege ……… (bijvoorbeeld: het project….) werknemer tijdelijk extra uren zal gaan werken. Werknemer is ermee bekend dat dit een tijdelijke situatie is. Een recht op vermeerdering van de arbeidsduur in de zin van artikel 7:610b BW is daarom niet aan de orde.