BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 15.12.2005

De Russen verlaten Nederland

Fiscale hypes. Het fiscale recht heeft ook zo zijn ‘hypes’. Zo maakte een aantal jaren geleden de ‘Reserve Uitgesteld Salaris’ - beter bekend als RUS - furore. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kon u van deze fiscale truc profiteren. We hebben u daar destijds ook over geadviseerd. Zie o.a. T&A Belastingen, jg. 8, nr. 4, 27-03-2003, p. 3. Voor de gewone werknemer en de zelfstandig ondernemer was dit fiscale voordeel helaas niet weggelegd. Hoe zit het nu met deze ‘oude fiscale truc’?

Heeft u ook een rus? Salaris is voor de werkgever een kostenpost, en is daarmee aftrekbaar van de fiscale winst. Voor de werknemer is het salaris uiteraard belast. En wel op het moment dat de werknemer dat salaris ‘geniet’. Genieten kan door het salaris daadwerkelijk (giraal of contant) te ontvangen. Maar ook verrekenen is mogelijk, bijvoorbeeld met een schuld die de werknemer heeft bij de werkgever. Ook als de salarisvordering rente gaat dragen, is er sprake van een (fiscaal) genietingsmoment. Via de RUS kon gebruik worden gemaakt van het verschil in moment van aftrekbaarheid. Het salaris werd bij de B.V. als kostenpost geboekt. Het kwam ook op dat moment in mindering op de fiscale winst van de B.V. Er werd voor de latere uitkering namelijk een RUS gevormd. Omdat het salaris echter nog niet werd uitgekeerd aan de DGA, hoefde deze dat bedrag nog niet aan te geven. Aldus kon een belangrijk rentevoordeel (soms over vele jaren) behaald worden.

Fiscus niet blij met deze rus?

Reparatie. De fiscus was niet blij met deze gang van zaken. Vandaar dat dit gat in de wet gedicht werd. Als salaris op een ‘ongebruikelijk moment’ werd genoten, dan kreeg de fiscus de mogelijkheid om door dit inventief gecreëerde uitstel heen te prikken. Ook al was er dan nog geen genietingsmoment geweest, dan toch was er ruimte voor heffing. Dat betekende natuurlijk het einde van de belastingpret.

RUS met rust laten? Slechts als de RUS niet meer dan 10% bedraagt van het salaris, laat de fiscus de DGA nog ‘met rust’. Maar ook dit wordt aangepakt; lees verder!

Wat doet u aan verdergaande reparatie?

VUT en het prepensioen weg. Om de inmiddels wel bekende redenen van dat ‘we allemaal langer zullen moeten werken,’ is de wetgever hard bezig om VUT en het prepensioen te laten verdwijnen. Een ‘slimmerd’ bedacht toen dat het dan ook voor de hand zou liggen om die hiervoor genoemde grens van 10% in geval van een RUS af te schaffen. Want die 10% zou de DGA (veel) later mooi kunnen gaan opnemen. Als een soort van prepensioen!

Dus moet u de nog bestaande RUS-sen per 1 januari 2006 verplicht laten verdwijnen. Uw RUS moet dus uiterlijk 31 december van dit jaar vrijvallen en dat betekent dat u uiterlijk in december van dit jaar die RUS nog moet verlonen.

Maar niet helemaal getreurd! De RUS mag dan wel ter ziele gaan, er komt iets voor in de plaats dat er wel heel erg veel op lijkt. De bekende levensloopregeling. Dit is een andere regeling, maar met hetzelfde belastingeffect; de belasting over het salaris wordt namelijk voor een deel uitgesteld en wel totdat de levensloopgelden door u worden opgenomen. Nadeel is wel dat de RUS-gelden in uw bedrijf konden blijven, en dat de levensloopgelden naar een bank of verzekeraar moeten gaan. Maar verder: geen probleem!

Tip. Indien u als DGA op 31 december a.s. tussen de 51 en 56 jaar oud bent, kunt u zoveel u wilt aan de levensloopregeling doteren! Wel geldt een maximum van 210% van het jaarsalaris. Maak gebruik van deze mogelijkheid tot belastingbesparing! Tip. Als u uw bonus (tantième) over 2005 in 2006 uitkeert, kunt u deze belastingvrij in de levensloopregeling storten. In feite is dit uw eigen reparatie van de RUS.

Als u uitbetaling van salaris via de Reserve Uitgesteld Salaris deels heeft uitge­steld, moet deze uiterlijk 31 december van dit jaar vrijvallen en dus fiscaal verloond worden. Gebruik in 2006 het ‘prachtige’ alternatief van de levensloopregeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01