FISCOTIP - 01.12.2005

Al in 2005 meedoen aan de levensloopregeling?

Op 1 januari a.s. is het zover: de levensloopregeling gaat in. Toch kunnen werknemers al dit jaar sparen voor de levensloopregeling. Vooral voor directeuren-grootaandeelhouders kan dit erg interessant zijn. Hoe zit dat?

De verlofspaarregeling. Tot en met 31 december 2005 blijft de huidige verlofspaarregeling be­­staan. De verlofspaarregeling is vergelijkbaar met de levensloopregeling, maar met dit verschil dat de verlofspaarregeling door de werkgever zelf moet worden ingevoerd. Een tweede verschil is dat werk­­nemers bij de verlofspaarregeling niet alleen in geld, maar ook in tijd kunnen sparen.

Vanaf 2006. Met de invoering van de levensloopregeling is bepaald dat de lopende verlofspaarregelingen per 1 januari a.s. overgaan in de levensloopregeling.

Overgangsregeling verlofsparen

Sparen in geld. In dit geval spaart de werknemer een deel van zijn brutoloon (maximaal 10%) voor de verlofspaarregeling. Het spaarsaldo per 1 januari 2006 gaat automatisch op in het levensloopsaldo. Dat betekent dat deze werknemers niet met een saldo van nihil beginnen, maar met een hoger saldo. Let op. Als werkgever moet u dus direct controleren of het saldo binnen de 210%-grens blijft.

Sparen in tijd. In dit geval spaart de werknemer niet een deel van zijn brutoloon, maar spaart hij vrije dagen. De overgang naar de levensloopregeling wordt hierdoor iets lastiger, maar ook hier gaat de gespaarde tijd op in de levensloopregeling. De gespaarde tijd per 1 januari 2006 blijft staan en kan later worden opgenomen.

Let op. Ook nu moet u toetsen of de gespaarde tijd op grond van de verlofspaarregeling en het levensloopsaldo binnen de 210%-grens blijft. Ofwel, uw werknemer mag niet meer rechten op verlof opbouwen dan 2,1 jaar, ervan uitgaande dat zijn laatstverdiende salaris wordt doorbetaald.

Omzetten in geld. U kunt er samen met uw werknemer voor kiezen om de geldswaarde van de gespaarde dagen per 1 januari 2006 te storten op de levenslooprekening of -verzekering.

Verlofspaarregeling in 2005 invoeren?

U kunt overwegen om de verlofspaarregeling alsnog in 2005 in te voeren. Maar u moet zich dan wel realiseren dat Ă©Ă©n van de voorwaarden voor de verlofspaarregeling is dat u ten minste driekwart van uw werknemers de mogelijkheid moet geven om mee te kunnen doen.

Directeur-grootaandeelhouder. Met name voor de directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) die op de loonlijst van hun holding staan, kan het in­­­teressant zijn om dit jaar nog een verlofspaarre­ge­ling in te voeren. Dat zijn meestal DGA’s die al­s enige (of eventueel met hun partner) op de loon­lijst staan van hun B.V. en daarom niet mee kun­nen doen aan de spaarloonregeling. Die DGA’s zul­len volgend jaar waarschijnlijk wel meedoen aan de levensloopregeling, al was het maar om ie­der jaar de levensloopverlofkorting van € 183,- te ver­dienen.

Tip. Door in 2005 mee te doen aan de verlofspaarregeling, kunt u als DGA dan nog dit jaar 10% van uw loon onbelast wegzetten.

Hoe dan? U moet dan vóór 1 januari a.s. een paar dingen regelen. Ten eerste moet u bij de bank een verlofspaarrekening openen. De bank zal deze rekening in 2006 waarschijnlijk omzetten naar een levenslooprekening. Ten tweede moet u een verlofspaarreglement ma­­ken. Waarschijnlijk heeft de bank of uw accountant dit wel. Ten derde moet bij de uitbetaling van uw salaris rekening worden gehouden met het verlofsparen.

De verlofspaarregeling gaat vanaf 2006 automatisch over in de levensloopregeling. Voor DGA’s die mee willen doen aan de levensloopregeling, kan het interessant zijn om dit jaar nog een verlofspaarregeling in te voeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01