FISCOTIP - 05.05.2005

Profiteren van verlaging belastingtarief

Het zal u niet zijn ontgaan dat de tarieven voor de vennootschapsbelasting steeds verder omlaag gaan. In deze fiscotip laten wij zien hoe u daarvan bij de aan­­gifte vennootschapsbelasting 2004 kunt profiteren. Lees maar verder …

3% verschil. Het tarief van de vennootschapsbe­las­ting is in een ‘duikvlucht’ te­rechtgekomen. Van 34,5% in 2004 gaat het tarief in drie stappen om­laag naar 30% in 2007. Tussen 2004 en 2005 zit zelfs een gat van 3% voorzover de belastbare winst meer bedraagt dan € 22.689,-. Daar­onder is het ver­schil 2% na­me­lijk, 29 om 27%.

Reden te meer om eens scherp te kijken naar ­mo­gelijkheden om be­­lastbare winst 2004 uit te stellen. De gedachte is hier: beter later be­talen tegen een lager tarief dan nu tegen een hoog tarief. Bij uitstel van belastingheffing heeft u dan niet alleen een liquiditeitsvoordeel maar ook een tariefsvoordeel. Waar kunt u zoal besparingen re­aliseren?

Voorzieningen op de balans

Voorziening accountantskosten. Voor de jaarrekening 2004 mag per eind 2004 een voorziening voor accountantskosten worden gevormd. Ook voor andere adviseurskosten die op dit boekjaar zien, mag in beginsel alvast worden gereserveerd.

Voorziening openstaande vakantiedagen. Naast het tijdsevenredige deel van het vakantiegeld mag per eind 2004 ook een voorziening worden gevormd voor de achterstanden in op te ne­men vakantiedagen. Denk hier aan openstaande va­kantiedagen die nog moeten worden uitbetaald of nog door werknemers moeten worden opgenomen.

Voorziening voor garantieverplichtingen. Aan de hand van historische gegevens kunt u uw kosten vanwege garantieverplichtingen in kaart brengen. Op basis daarvan vormt u een voorziening. Zo’n voorziening is ook mogelijk bij onverplichte serviceverlening. Vraag uw adviseur om een berekening.

Voorziening voor dienstjubilea. U mag ook een voorziening vormen voor dienstjubilea. Dit geldt al­leen voor de jubileumkosten van werknemers en niet voor de kosten van een jubileum van uw be­drijf.

Afwaardering dubieuze debiteuren

Als een vordering niet volwaardig is, kan deze worden afgewaardeerd. Dubieuze debiteuren mogen in­dividueel, maar ook collectief worden gewaar­deerd. Op basis van ervaringscijfers mag u ook voor uw debiteurenportefeuille als geheel een correctie toepassen.

In de praktijk wordt wel aan de hand van de overschrijding van de betalingstermijnen een vaste afwaardering toegepast.

Toekenning tantième

Hoewel 2004 al voorbij is, kunt u aan uzelf als di­recteur van uw B.V. (en/of uw mede-directeuren) een tantième over 2004 toekennen. Daardoor heeft de B.V. een aftrekpost in 2004.

Wel moet u het tantième bij uw belastingaangifte over 2005 als be­last­baar inkomen in box 1 aangeven, tenzij u het tantième in een ‘reserve uitgesteld salaris’ kunt stop­pen. U kunt dan het tantième op een later over­eengekomen tijdstip uitbetalen in privé.

Waardering lijfrenteverplichting

Let op. Dit is specialistenwerk, maar mogelijk ook heel lucratief! In de B.V. mag bij de waardering van een lijfrenteverplichting namelijk rekening worden gehouden met de daling van de marktrente. Door de lijfrenteverplichting te waarderen als lang­lopende verplichting zou in 2004 een extra dotatie mogelijk kunnen zijn.

Bij een latere stijging van de rente moet de verplichting dan wel weer worden afgewaar­deerd, tot maximaal de oorspronkelijke waardering. De daarmee gepaard gaande vrijval vindt dan plaats tegen een lager belastingtarief. En dat is voordelig!

Kijk tijdens het overleg met uw adviseur over de jaarrekening 2004 eens scherp naar de mogelijkheden om belastbare winst uit te stellen. In veel gevallen kan dan snel geld worden verdiend!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01