LOONBELASTING EN PREMIES - 24.05.2005

Is een gratis cultuurabonnement belast?

Stel, u sponsort een culturele instelling. Vervolgens biedt die instelling u een zo­ge­naamd ‘cultuurabonnement’ aan voor uw personeel. Is dat belast loon? Een Be­sluit van de staatssecretaris geeft duidelijkheid. Wat is goed om te weten?

Cultuurabonnement

Het komt steeds meer voor dat bedrijven culturele in­stellingen sponsoren. Zo worden nogal eens mu­sea, filmhuizen en theaters met extra geld ondersteund. Die instellingen krijgen zo meer financiële armslag. Voor de bedrijven is een dergelijke ma­nier van sponsoren vaak goed voor het ‘imago’.

De culturele instellingen zitten niet stil. Via ver­schil­lende acties proberen zij geld binnen te halen. Nu is er iets nieuws: een zogenaamd ‘cultuurabonnement’.

En zo werkt het

Een culturele instelling wil cultuur in bredere kring uitdragen via een cultuurabonnement. Het cultuurabonnement geeft onder andere korting op voorstellingen en tentoonstellingen.

Wat heeft u daaraan? U kunt dit cultuurabon­ne­ment voor uw werknemers aanschaffen. U betaalt daarvoor een abonnementsbedrag per werk­ne­mer per jaar. Uw werknemers krijgen bij ge­bruik van het abonnement een korting van minimaal 10% op de voorstellingen. Let op. Die korting geldt alleen voor de musea, theaters, etc. die meedoen aan het abonnement.

De staatssecretaris aan het woord

Abonnement is belast loon. Aan deze actie (het cultuurabonnement) heeft de staatssecretaris van Financiën een Besluit gewijd (nr. CPP 2004/ 1032M). De staatssecretaris geeft aan dat het abon­­nement tot het loon behoort. En wel naar de waar­de daarvan in het economische verkeer. Dit is over het algemeen het bedrag dat de werknemer zou moeten betalen als hij rechtstreeks het cultuurabonnement had aan­ge­schaft.

Een eventuele eigen bijdrage die uw werknemer be­taalt voor het door zijn werkgever verstrekte abon­nement kan op de (belaste) waarde in mindering worden gebracht.

Tip. De kortingen die uw werknemer krijgt wanneer hij een voorstelling bezoekt, behoren niet tot het loon.

Naar onze mening is het standpunt van de staatssecretaris in overeenstemming met de fiscale re­gels.

Laat het via de eindheffing lopen

Als werkgever heeft u de mogelijkheid om het abonnement in de eindheffing te betrekken. U neemt dan de loon- en premieheffing voor uw rekening en uw werknemer merkt daar niets van. Voorwaarde is wel dat de waarde van het abonnement niet meer bedraagt dan € 136,-.

Echter ook een nadeel. Eindheffing betekent wel een lastenverzwaring voor u: de loonbelasting komt immers voor uw rekening en hoeft niet door uw werknemers te worden betaald.

Eindheffing ligt overigens wel voor de hand. Niet ie­dere werknemer zal gebruikmaken van het abon­nement. Die werknemers die het abonnement niet gebruiken, zullen dus niet staan te juichen bij dit cadeau. Tip. Maakt u gebruik van de eind­hef­fing, dan hoeft u geen premieheffing af te dragen.

Verwacht u dat veel werknemers het abonnement niet zullen benutten, dan kunt u er uiteraard beter helemaal niet aan beginnen. Tip. U kunt ook werk­­nemers individueel met een abonnement (ex­tra) belonen. Dat levert wel meer romslomp op.

De kortingen die uw werknemer krijgt wanneer hij een voorstelling bezoekt, behoren niet tot het belaste loon. Dat geldt wel voor de ‘marktwaarde’ van het cultuur­abonnement. Kiest u daarbij voor eindheffing, dan hoeft u geen premies te betalen. Zorg dat de waarde niet meer dan e 136,- bedraagt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01