Proeftijd op tijd beëindigd?
U bent aan het einde van de proeftijd toch niet tevreden over uw nieuwe werknemer. U wilt hem dit op de laatste dag van de proeftijd vertellen, maar hij komt niet opdagen. Moet u dan toch met hem verder?
Het kan verkeren. Uw nieuwe werknemer is met veel enthousiasme voor u beginnen te werken. Maar dit enthousiasme neemt wel erg snel af en het lijkt wel of hij twee linkerhanden heeft. En dat terwijl hij nog in zijn proeftijd zit. U besluit daarom de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd te beëindigen. U wilt hem dit op de laatste dag van de proeftijd vertellen, maar hij komt niet opdagen. Hij had misschien al een vermoeden dat u er een punt achter wilt zetten, want ook telefonisch is hij niet bereikbaar. Zit u nu aan hem vast?
De proeftijd is handig
Het grote voordeel van een proeftijd is uiteraard dat u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer gedurende de proeftijd per direct kunt beëindigen. U heeft geen ontslagvergunning nodig en hoeft niet eerst naar de kantonrechter. Uw mededeling aan uw werknemer dat zijn dienstverband is beeindigd, is voldoende. Die mededeling mag u mondeling doen, maar ook per brief, fax of e-mail. Zolang u maar kunt aantonen dat u tijdig heeft verteld dat het dienstverband niet wordt voortgezet. Maar wanneer bent u nog op tijd?
Maar wel op tijd beëindigen
Uw werknemer krijgt uw brief pas na afloop van de proeftijd, of hij komt niet opdagen op het ontslaggesprek dat u had gepland. Wat, als u hierdoor niet meer op tijd aan uw werknemer kunt vertellen dat zijn dienstverband bij u ophoudt?
Strenge rechters. In de rechtspraak wordt erg sterk gelet op de maximale duur van de proeftijd. Een voorbeeld? Komt uw werknemer bijvoorbeeld niet opdagen op het gesprek waardoor u te laat opzegt, dan zal de rechter oordelen dat ‘u hier maar rekening mee had moeten houden en een brief had moeten sturen’.
U zit aan hem vast! Als uw mededeling uw werknemer te laat bereikt, al is het maar een dag, dan zit u aan uw werknemer vast. Dat betekent dat u dan het contract niet meer zonder meer kunt opzeggen. Slechts in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als u kunt bewijzen dat uw werknemer echt met opzet niet op gesprek is gekomen, zult u hier onderuit kunnen komen. Maar ja, dat bewijs zal, u raadt het al, vrij lastig hard te maken zijn. Is er een oplossing?
Zo voorkomt u problemen
Het is dus zaak dat uw mededeling uw werknemer op tijd, dus voordat de proeftijd is afgelopen, bereikt. Dat pakt u als volgt aan:
• Evalueer voor uzelf altijd minstens een dag of zeven voordat de proeftijd eindigt of u met deze werknemer verder wilt. Tip. Zet deze datum meteen in uw agenda, op het moment dat u een arbeidscontract afsluit.
• Besluit u ermee te stoppen? Vertel het uw werknemer dan ten minste vijf dagen voor het einde van de proeftijd.
• Is hij die dag niet aanwezig of komt hij niet opdagen op de afspraak? Bel hem dan meteen op en vertel hem dat u de arbeidsovereenkomst beëindigt. Bevestig dit telefoongesprek daarna per brief, fax of in een e-mail aan uw werknemer.
• Uw werknemer is telefonisch niet te bereiken? Dan is er nog een oplossing, al is deze wellicht wat ‘zwaar’: stuur hem nog dezelfde dag een aangetekende brief met ‘handtekening retour’. Uw werknemer moet dan tekenen voor ontvangst van uw brief en u heeft dus bewijs dat u op tijd een beroep op het proeftijdbeding heeft gedaan.